reede, 28. märts 2014

Raadiopiire koerale kui abivahend treenimiseks.



Antud postitus on mõeldud edasijõudnutele. Esimeste treeningute kohta saate lugeda siit: http://raadiopiire-kui-vahend-opetamiseks.blogspot.com/

Selleks, et raadiopiire koerale mõjuks ka väljakutsuvamates olukordades on vaja treeninguid hakata muutma järk järgult keerukamaks tekidades kunstlike olukordi milles koer tavaliselt piiratud alast väljuks. Näiteks mänguasja läbi piirdevälja viskamine, perekonnaliige piiret ületamas või teine loom väljaspool piiret. Koer peab saama selgeks selle, et olenemata olukorrast peab ta oma asukohta jälgima. Viimaks kasuta midagi sellist, mis su koera tõeliselt erutaks. Sunni teda tegema valikuid. Antud punkt on õppeprotsessi kriitiline murdepunkt, selleks, et raadiopiire koerale mõjuks ka erutusseisundis. Esialgu peab koer olema veel jalutusrihma küljes. Alusta näiteks sellega, et keegi perekonnaliikmetest jalutab läbi piirde. Kui koer järgneb perekonnaliikmele lase tal saada korrektsiooniimpulss. Seejärel tõmba kiiresti ta jalutusrihmast tagasi lubatud alasse ning kiida ja premeeri teda.  Kiida koera kui ta ei järgne perekonnaliikmele (koer on õppinud). Kindlasti ei tohi koera teiselt poolt piiri enda juurde kutsuda. Koera poole liikumine on lubatud. Korda harjutust aia erinevates osades erinevate peibutustega. Järgmise treeningpunktini liigu edasi siis, kui koer jääb lubatud liikumisalasse erinevate situatsioonide puhul (raadiopiire täidab oma eesmärki) ning oled kindel, et koer on õppinud.


raadiopiire koerale


9-14 päev

Selles, etapis võib koera jalutusrihma otsast lahti lasta ise teda pidevalt jälgides. Koera mitte jätta veel järelvalveta. Jalutusrihmata treeningutel alusta lihtsamatest harjutustest ning  liigu keerukamate poole. Koerad võivad seostada treeninguid jalutusrihma või treeneriga ning võivad üritada antud etapis lubatud liikumisalast lahkuda. Juhul kui koer jookseb läbi piirdevälja, eemalda kiiresti vastuvõtjaga kaelarihm. Too koer tagasi lubatud tsooni ning kinnita vastuvõtjaga kaelarihm taas koerale. Kui ei õnnestu koera koheselt kätte saada lülita saatja välja, selleks, et raadiopiire koerale tarbetut impulssi ei annaks. Sageli jookseb koer läbi piirdevälja tagasi lubatud liikumisalasse. Peale 6 päevast jalutusrihmata treeningut võid hakata koera jätma lühikesteks perioodideks ka omapead. Järgneva kolme nädala jooksul pikenda järelvalveta olemise aega astmeliselt.

Mõne nädala jooksul peale koera iseseisvalt hoovi jätmist võid hakata järkjärgult lippe/nööri eemaldama (iga päev poole võrra). Kui kõik lipud on eemaldatud võid koera hakkata õpetama piiri ületama jalutusrihma otsas. Koeraga jalutama minnes eemalda kaelarihm ning kinnita jalutusrihm. Välju alast alati ühest kohast andes koerale märku, et ta võib tulla koos sinuga alast välja. Julgusta koera ning premeeri endale järgnedes. Ole järjekindel kuna koer võib piiri alguses ületada vastumeelselt. Koeral ei tohi lasta joosta üle piiri. Talle tuleb selgeks teha, et piiridest lahkumine on ohutu kui seda teha koos peremehega. Koer hakkab lõpuks seostama peremeest ja jalutusrihma ohutu piiridest lahkumisega.
Koera turvalisuse huvides võiks esmase väljaõpe läbi viia koeraomaniku range järelvalve all ning koerakoolitaja juhendamisel kuna ei ole võimalik sajaprotsendiliselt teada kuidas raadiopiire koerale esimesel korral mõjub. Agressiivne koer võib impulssi saades rünnata lähedal asuvaid inimesi, loomi ja objekte. Kui teie koer kaldub agressiivsusele, teavitage sellest koerakoolitajat. Enamasti tegelevad õpetamisega koeraomanikud ise.

Ehmunud koer

Harvadel juhtudel tuleb ette, et korrektsiooniimpulss ehmatab koera nii ära, et lemmik ei soovi enam toast/pelgupaigast välja minna. Selleks, et koera ehmumist vältida tuleb kindlasti pöörata tähelepanu esimesele treeningetapile. Kindlasti ei tohi saata koera kohe piirde paigaldamise järel üksinda koos kaelarihmaga aeda ringi jooksma, et näha kuidas raadiopiire koerale „mõjub”. Aed peab olema koerale lõbus koht. Mängi temaga lubatud liikumisalas ning näita, et seal on hea ja turvaline olla. Esimese korrektsiooni saamisel peab koer olema kindlasti jalutusrihma otsas. Korrektsiooni saamise järel tõmba ta ohutusse alasse ja kiida ning premeeri teda olles ise rahulik. Ära lase minna koeral tuppa või mõnda pelgupaika. Kui koeral peaks see ikkagi õnnestuma ei tohi teda rahustada või meelitada. Teisisõnu ei tohi premeerida valet käitumist.  Lase kanda rihma ka toas. Premeeri rihma kandmise eest. Enne välja minemist pane vastuvõtja koerale kaela juba toas ning kinnita ka jalutusrihm. Tõmba koera kergelt jalutusrihmast kui peaks vajalikuks osutuma. Kui peaks juhtuma nii, et koer ei ole nõus üldse välja minema lase tal mõnda aega (sõltuvalt olukorrast) toas olla. Kindlasti ei tohi teda rahustada või meelitada. Lõpuks kui koer on nõus käsu peale (jalutusrihm kindlasti kaelas) välja tulema premeeri teda ja mängi temaga lubatud liikumisalas. Koer peab mõistma, et aias on hea, turvaline ja lõbus  olla. Seejärel jätka treeningutega (esialgu korrektsioonita) ning jälgi pidevalt kuidas raadiopiire koerale mõju avaldab.


Vaata ka videost kuidas raadiopiire tuleks paigaldada:





Inglisekeelse juhendi leiad soovi korral näiteks siit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar